فهرست مطالب

مجله جراحی استخوان و مفاصل ایران
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، زمستان1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/10/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عیسی نواب، سعید رضا مهرپرور، سید مهدی جعفری صفحه 80
    شکستگی های بالای بازو در افراد مسن شایع می باشد. 5-4% شکستگی های اسکلت را شکستگی بالای بازو تشکیل می دهند. 20% از شکستگی های بالای بازو نیاز به درمان جراحی دارند. اگر 2 تا 3 ماه پس از درمان، حرکت در محل شکستگی دردناک باشد، جوش نخوردگی؛ و اگر زاویه و چرخش بیش از 40 درجه و جابه جایی بیش از 10 میلی بین قطعات شکستگی باشد، آن را بدجوش خوردگی می نامند. عوامل مساعد کننده بدجوش خوردگی و جوش نخوردگی به درمان قبلی، بیمار و نوع و رفتار شکستگی ارتباط دارد. بررسی بالینی و پرتونگاری و سی تی اسکن برای تشخیص بدجوش خوردگی و جوش نخوردگی ضروری است. دخالت جراحی برای درمان این دو عارضه، به محدودیت حرکت، درد و اختلال در عملکرد عضو بستگی دارد. تصمیم گیری درباره ثابت کردن داخلی و پیوند استخوان جوش نخورده و استئوتومی اصلاحی باید به فراخور بیمار و درخواست او انجام شود. نتیجه درمان به دقت در تکنیک عمل و انتخاب صحیح بیمار بستگی دارد. جراحی جایگزینی در این موارد نتایج درخشانی ندارد. در نهایت پیشگیری از بدجوش خوردگی و جوش نخوردگی نتایج بهتری نسبت به جراحی ترمیمی ثانوی دارد.
    کلیدواژگان: هومروس، شکستگی های هومروس، شکستگی های بدجوش خورده، شکستگی های جوش نخورده
  • صفحه 85
    پیش
    زمینه
    علت ضایعه اسکولیوز ایدیوپاتیک ناشناخته است و درمان غیرجراحی متداول استفاده از ارتوزها می باشد که شایع ترین آن بریس میلواکی است. هدف از این مطالعه ارزیابی اثربخشی بریس میلواکی در درمان اسکولیوز ایدیوپاتیک بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه گذشته نگر، پرتونگاری های 681 بیمار مبتلا به اسکولیوز ایدیوپاتیک بین سنین 10 تا 18 سال که با بریس میلواکی به مدت 10 سال (از 1373 تا 1383) در دو مرکز درمانی تهران درمان شده بودند بررسی و 335 بیمار با تشخیص قطعی اسکولیوز ایدیوپاتیک مطابق معیارهای ورود مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین سنی بیماران 1/12 سال بود و درمان تمام وقت (23 ساعت در شبانه روز) با بریس آغاز و بر اساس پروتوکل درمانی انجمن تحقیقات اسکولیوز (SRS) درمان با بریس ادامه یافت. در نهایت زوایای اسکولیوز در مراحل مختلف درمانی محاسبه و ارتباط آن با روش درمانی ارزیابی شد و عوامل موثر در نتیجه درمانی تحت بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    با استفاده از بریس میلواکی، زاویه اسکولیوز از 8/32 درجه در ابتدای درمان به 6/30 درجه رسید. بریس میلواکی در انحناهای بالای پشتی (توراسیک)، انحنای دوتایی (دوبل) و سه تایی (تریپل) اثر درمانی واضحی نداشت و مهم ترین عامل در پاسخ مناسب درمانی کاهش انحنا به بیش از 30% انحنای اولیه بود. میزان کیفوز پشتی تاثیری در نتیجه درمان نداشت. در موارد علامت «ریسر» 0 و 1 احتمال پیشرفت انحنا بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    بریس میلواکی اثر درمانی مفیدی در درمان اسکولیوز ایدیوپاتیک دارد و شرط پاسخ مناسب به درمان، انتخاب صحیح بیمار و همکاری کامل وی در کل دوره درمان است.
    کلیدواژگان: اسکولیوز، بریس، نوجوان، ستون فقرات
  • صدیقه نجفی پور، غلامحسین شاهچراغی، محمدحسین فلاح زاده، مرضیه کارگر صفحه 91
    پیش زمنیه: پرفشارخونی ثانویه در نوزادان و کودکان ممکن است به علل متفرقه نظیر ضربه به اندام های تحتانی، شکستگی و به کارگیری کشش مشاهده گردد. این مطالعه به منظور بررسی شیوع پرفشارخونی در کودکان تحت درمان با روش های ارتوپدی در دو مرکز درمانی شیراز انجام شد.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه مقطعی در فاصله زمانی 6 ماهه، 60 کودک 3 تا 14 ساله (34 پسر، 26 دختر) با مشکلات ارتوپدی در اندام های تحتانی نظیر 35 شکستگی فمور، 7 پاچنبری، 5 دررفتگی مادرزادی مفصل ران، 3 شکستگی لگن، 3 کوتاهی مادرزادی پا، 2 پولیومیلیت و 5 سایر مشکلات ارتوپدی مثل پرفشاری خون بعد از عمل مورد بررسی قرار گرفتند. فشارخون کودکان در زمان پذیرش، قبل و بعد از درمان با کشش و یا گچ گیری اندازه گیری شد.
    یافته ها
    پرفشاری خون در 30 کودک 143 ساله بین روز دوم تا چهارم بعد از جراحی ارتوپدی مشاهده گردید. پرفشاری خون شدید در 4 پسر و 2 دختر مشاهده شد که پس از تغییر زاویه تراکشن یا توقف بلند کردن استخوان، فشارخون به حالت طبیعی بازگشت و در 24 مورد پرفشاری خون متوسط دیده شد و در ششمین روز به روند طبیعی بازگشت. این یافته ها در کودکان با شکستگی تنه ران تحت درمان با تراکشن، پاچنبری با گچ گیری و کوتاهی پا با ثابت کننده خارجی بیشتر مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    پرفشاری خون شدید و متوسط در 50 درصد بیماران تحت درمان با کشش استخوانی و یا گچ گیری مشاهده شد، اما در فشار خون بیماران تحت درمان با کشش پوستی تغییری مشاهده نگردید و بین پرفشاری خون و جنس بیماران ارتباطی دیده نشد. پرفشار خونی ثانویه در بین کودکان تحت درمان جراحی ارتوپدی ممکن است مشاهده گردد. بنابراین کنترل مرتب فشارخون این کودکان در روزهای دوم تا ششم بعد از درمان پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: تکنیک الیزاروف، کودک، پرفشارخونی، کلاب فوت، شکستگی های فمور
  • محمد دهقانی، حسین فانیان صفحه 98
    پیش
    زمینه
    آسیب های نسج نرم یا استخوانی به ویژه شکستگی دررفتگی های این مفصل به خشکی مفصل و کاهش قابل توجه عملکرد انگشت و دست می انجامد. در این مطالعه از کشش دینامیک برای حرکت زودرس مفصل استفاده شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی مقطعی در یک بیمارستان در اصفهان انجام شد. 18 بیمار بین سال های 1385-1380 در این مطالعه وارد شدند که 10 مورد انگشت چهارم، 5 انگشت پنجم و 3 انگشت سوم بودند. میانگین سن بیماران 24 سال (39-18) و زمان مراجعه بین 1 تا 18 روز (میانگین 7 روز) بود. از دو پین ظریف یک میلی متری در پروگزیمال و دیستال مفصل و رابر (کش) جهت کشش استفاده شد. در تمام موارد، شکستگی سطح مفصلی بیش از 40% بود. پس از روز اول برقراری کشش حرکت فعال مفصل شروع گردید و ثابت کننده 6-4 هفته بعد برداشته شد. بررسی براساس دامنه حرکت مفصل و یافته های رادیولوژی در 9 ماه بعد (23-8 ماه) انجام پذیرفت.
    یافته ها
    تمام بیماران با دامنه حرکتی 92 درجه (98-82) جوش خوردگی کامل را بدست آوردند. چهار بیمار 10 درجه محدودیت در صاف کردن مفصل و 3 بیمار خشکی مفصل به میزان 10 درجه داشتند. همواری سطح مفصل در پرتونگاری نهایی همه بیماران به جز 2 مورد دیده شد.
    نتیجه گیری
    کشش دینامیک در شکستگی- دررفتگی ها با جابه جایی مفصل پروگزیمال (شکستگی پیلون) اجازه حرکت زودرس مفصل همزمان با ترمیم نسج نرم و جوش خوردن استخوان را می دهد.
    کلیدواژگان: مفصل انگشت، شکستگی استخوان، تراکشن
  • فردین میرزاطلوعی، احمدرضا افشار صفحه 103
    پیش
    زمینه
    در این مطالعه نتایج کوتاه مدت بازسازی رباط متقاطع جلویی با استفاده از اتوگرافت 4 رشته ای هامسترینگ و سیستم کراس پین برای قسمت فمورال مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه مقطعی 24 بیمار با میانگین سنی 25 سال (20 تا 34 سال) با پارگی مزمن رباط متقاطع جلویی در بیمارستان شهید مطهری ارومیه مورد مطالعه قرار گرفتند. 23 بیمار مرد و یک مورد زن بودند. تمام بیماران با اتوگرافت 4 رشته ای هامسترینگ و سیستم کراس پین فموال و یک پیچ انترفرانس برای سمت تی بیا جراحی شدند. هشت بیمار برای آسیب های منیسک نیز به طور همزمان مورد عمل جراحی قرار گرفتند. بررسی نهایی 9 ماه پس از عمل جراحی با استفاده از پرسشنامه های «لی شلم» (Lysholm) و «تگنر» (Tegner)، پرتونگاری و اندازه گیری با آرترومتر انجام گرفت.
    یافته ها
    نمره «لی شلم» در 22 بیمار خوب یا عالی، در 1 بیمار متوسط و در یکی دیگر بد بود. میانگین نمره «لی شلم» 9/85 بود. در 16 بیمار براساس نمره «تگنر» سطح فعالیت بیمار نسبت به قبل از عمل افزایش یافت و در 8 بیمار تغییر نکرد. با استفاده از اندازه گیری با آرترومتر میانگین میزان جلو آمدن تی بیا به طور چشمگیری کاهش یافت. در 2 بیمار به علت پارگی زودرس به هنگام برداشت گرافت، از زانوی مقابل گرافت برداشته شد. در 2 مورد عفونت اتفاق افتاد که در یکی از آنان گرافت و پیچ و پین الزاما برداشته شد.
    نتیجه گیری
    بازسازی رباط متقاطع با روش کراس پین، باعث ارتقاء سطح فعالیت بیشتر بیماران می شود. عفونت و اشکال در برداشتن گرافت دو عارضه اصلی این عمل بودند.
    کلیدواژگان: رباط متقاطع جلویی، پیوند خودی، زانو، تاندون ها
  • سیدعبدالحسین مهدی نسب، ناصر صرافان، حسن امامی صفحه 109
    پیش
    زمینه
    پارگی تاندون های خم کننده دست در ناحیه 5 (Zone 5) یکی از آسیب های شایع نسج نرم در اندام بالایی است که در اثر اشیاء نوک تیز و برنده ایجاد می شود و در بسیاری از موارد منجر به محدودیت حرکتی و یا اختلال در عملکرد طبیعی دست می گردد. هدف از این مطالعه بررسی نتایج ترمیم پارگی رباط های خم کننده انگشتان دست در ناحیه 5 می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه به روش آینده نگر بر روی30 بیمار که با قطع تاندون های خم کننده انگشتان در ناحیه 5 (در سطح جلویی ساعد در بالای مچ دست) در طی 14 ماه (سال های 1384 و 1385) به دو مرکز دانشگاهی اهواز مراجعه کردند، انجام شد. بیماران تحت ترمیم جراحی و پیگیری قرار گرفتند. ترمیم پارگی ها با روش تغییریافته «کسلر» (Kessler) و حداقل پیگیری 6 ماهه انجام شد. عملکرد انگشتان تغییر یافته دست و تاندون های خم کننده با سیستم «باک گرامکو» (Buck-Gramcko) نمره دهی شد.
    یافته ها
    در مجموع 120 انگشت دچار ضایعه شدند. 18 مورد در شست و 102 در سایر انگشتان بودند. میانگین سن بیماران 23 سال بود. به طور میانگین در هر بیمار 4 تاندون از 12 تاندون موجود پاره شد. براساس سیستم نمره دهی «باک گرامکو» از 120 تاندون عمل شده، 85 انگشت نتیجه عالی (62/70%)، 6 انگشت خوب (28/5%) و 29 انگشت نتیجه بد (1/24%) داشتند. 17 بیمار قادر به انجام کار قبلی خود بودند.
    نتیجه گیری
    در 76% موارد نتایج ترمیم پارگی تاندون های خم کننده انگشتان رضایتبخش بود که نسبت به یافته های مشابه در متون پزشکی کمتر می باشد و حدود نیمی از بیماران به کار قبلی خود بازگشتند.
    کلیدواژگان: تاندون، زخم ها و آسیب ها، فلکسور، دست
  • محمدتقی پیوندی، امیررضا کچویی، سارا عامل فرزاد صفحه 114
    دررفتگی هیپ به دلیل ضربه در کودکان نادر می باشد و در کودکان زیر 5 سال به دلیل شلی لیگامانی با آسیب کمتری اتفاق می افتد. هدف از این مطالعه گزارش یک مورد دررفتگی پشتی هیپ در یک کودک 19 ماهه به دلیل سقوط از دو پله بود.
    کلیدواژگان: دررفتگی ران، کودک، ضربه
  • عیسی نواب، سعید رضا مهرپور، سید مهدی جعفری صفحه 117
    پیش
    زمینه
    شکستگی های هیپ شامل شکستگی های اینترتروکانتریک و شکستگی های گردن استخوان ران از آسیب های شایع ارتوپدی به خصوص در افراد مسن می باشند و هزینه گزافی را خانواده و جامعه تحمیل می کند و بیشترین علت بروز آنها استئوپروز می باشد. هدف از این مطالعه بررسی هزینه درمان شکستگی هیپ در افراد مسن در یک مرکز آموزشی درمانی شهر تهران بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه مقطعی گذشته نگر، پرونده 164 بیمار بالای 65 سال که در طی سه سال اخیر در بیمارستان شریعتی تهران با شکستگی هیپ بستری شده بودند، مورد بررسی قرار گرفت. میزان هزینه سالانه درمان این بیماران، روزهای بستری در بیمارستان و در بخش مراقبت های ویژه (ICU) بررسی گردید.
    یافته ها
    بیماران 92 زن و 72 مرد بودند. مسن ترین بیمار بستری شده در این مطالعه 98 سال داشت. میانگین روزهای بستری 8 روز و میانگین هزینه هر بیمار در طی روزهای بستری هفتصد و هشتاد و هفت هزار و سیصد و نود تومان برآورد شد. بیشترین هزینه سه میلیون و صد و هشتاد هزار تومان و کمترین آن، در بیماری که عمل جراحی نشد، شصت و هفت هزار تومان بود. 85 بیمار به طور متوسط 2 روز در بخش مراقبت های ویژه بستری بودند. محاسبات انجام شده نشان داد که در بیمارستان شریعتی میانگین هزینه سالانه برای درمان بیماران مبتلا به شکستگی هیپ حدود 200 میلیون تومان بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه بیشتر شکستگی های هیپ در افراد مسن، ثانویه به استئوپروز می باشد، به نظر می رسد که با اسکرین کردن و درمان موثر استئوپروز بتوان تا حد زیادی از بار مالی زیاد بر جامعه کاست.
    کلیدواژگان: شکستگی ران، طب سالمندی، تحلیل هزینه